Jaak Roosaare valis põrumistest rääkimiseks välja kõige punasema riideeseme oma garderoobist.Foto: Martin Ahven
Raha
4. juuli 2020, 10:14

NAISEGA TULEB PLAANID LÄBI RÄÄKIDA! Eesti tuntuim rahapaigutaja jookseb ikka ja jälle samade rehade otsa

Jaak Roosaare on oma „Rikkaks saamise õpikuga“ saanud ilmselt Eesti tuntuimaks investoriks. Iga finantsekspert soovitab esimese asjana paigutada raha selle raamatu ostu, et järgmised sammud tuleksid lihtsamalt. Tänavusel investeerimisfestivalil otsustas Roosaare aga rääkida ala teisest otsast, miinustest!

Roosaare uuris festivali avapäeva õhtul telgitäie inimeste käest, kui paljud neist pole kunagi teinud ühtegi halba investeeringut. Vastuseks tõusis üks käsi. Kuigi igal investoril (see üks ilmeksimatu välja arvata) on rääkida oma lugu, tõi Roosaare näidetena välja mõned enda eksisammud.

Esiteks pakkus kogenud rahaliigutaja välja lihtsa matemaatikatehte: kõige kergem on suur osa varandusest tuulde lennutada, kui see varandus on parajasti väga väike. „Kõige suurem kaotus, mille ma olen saanud, on 91 protsenti mu vara koguväärtusest. See oli aastal 1992,“ paljastas 38aastane mees. „Ma ostsin oma esimese Lego. Ma olin 64 krooni suutnud kõrvale panna ja Lego-komplekt maksis 54 krooni. Rumal otsus: oleks raha teenima pannud, oleks sellega paremini läinud,“ naeris ta.

Tulles reaalsete investeeringute juurde rõhutas Roosaare, et vigu teha võib alati, kuniks ükski neist pole hävitava suurusega. Oma rahaasju hinnates leidis ta näiteks, et üle kahe protsendi tema vara koguväärtusest pole ükski eksisamm kulutanud. Edasi jagas ta prohmakad kolmeks.

Bensiin ei alistanud elektrit

Aktsiaturgudel on Roosaare üks hiljutine kallis eksimus tulnud „lühikeseks müümisega“ – termin, mis tähendab osakute mahamüümist lootuses, et nende hinda ootab ees järsk langus ja siis saab aktsiad odavalt (loe: kasumiga) portfelli tagasi soetada. Jutt käib konkreetselt Tesla aktsiast: koroonakriisis langes nafta hind põhja ja ootuses, et odav kütus annab uue elu sisepõlemismootoritele, loobus Roosaare elektriautosid tootva firma väärtpabereist. Aga võta näpust.

„Iga päev on hullemaks läinud. Ma olen seda miinust vaikselt vastu võtnud ja just täna hommikul vaatasin, et seda on kogunenud juba 66 000 – selle raha eest oleks juba mingi Tesla auto saanud,“ kehitas Roosaare õlgu ja tänas kõigevägevamat, et USAs on käsil pikk iseseisvuspäeva nädalavahetus, mistõttu börs suletud ehk ta kaotus ei suurene.

„Lühikeseks müügiga“ on veel seegi eripära, et kui aktsiaid ostes on suurim karistus nende väärtusetuks muutumine ehk 100protsendine miinus, siis müües ja tagasi ostes saab kulutada sootuks suuremaid summasid – Teslaga on Roosaare kaotus olnud näiteks kahekordne!

Kui varem on koostöö sujunud…

Teise näitena eksimustest toob Roosaare välja antud laenud, mis tulnud hiljem korstnasse kirjutada: „Minu läbiv kahjumi saamise põhjus on olnud see, et alustame koostööd, summad on väikesed, kõik sujub; summad lähevad suuremaks, kõik sujub; mingi hetk läheb summa veel suuremaks ja tegu on juba hästi kiire tehinguga, kus pole aega minna notarisse hüpoteeki panema või mõtled, et oleme juba tehinguid teinud küll, hoiame seekord tasusid kokku, ärme pane seda hüpoteeki.“

undefined Foto: Martin Ahven

Mis on loo moraal? Investor raputab iseenda pähe tuhka: „Laiskus on patt! Ma laenudest olengi siis suurimad kaotused saanud, kui ise olen lohakaks ja laisaks läinud, mõelnud, et kui varem on koostöö sujunud, siis sujub edaspidigi.“

Kolmas rahapaigutussektor on Roosaarele kinnisvara. Sealsed prohmakad on seotud rutakate sissemaksetega, kui talle öeldakse, et teine ostja on ukse taga ja kui sa kohe kaasa ei tule, siis jääd võimalusest ilma.

Esimesel korral mõtles ta nõnda ära osta lõbumaja. Endise! Ja ehitada sinna korterid. Aga enne notarisse jõudmist sai Roosaare koos partneriga aru, et oli teinud maja üldpinna arvutamisel vea ja soovis tehingust taganeda.

„Küsisime viisakalt raha tagasi. Öeldi, et ei saa!“ nentis investor.

OLULINE: kallimaga tuleb läbi arutada!

Teine juhus oli tänavu kevadel, kui Roosaare otsustas, et ta tahaks hirmsasti endale maamaja. Valituks osutus koht Suure-Jaanis. 5000 eurot läks käsirahaks… Ja alles seejärel andis mees oma abikaasale plaanist teada.

„Abikaasa hakkas nutma ja ütles, et ma pean valima, kas Suure-Jaani või pere,“ nägi Roosaare juhtunus ka naljakat poolt. Tema õnneks olid müügi vormistamisel probleemid ka maja senisel omanikul ja nii saadi vähemalt pool makstud summast tagasi. „Kinnisvaras ma siis soovitan mitte uisapäisa broneerimisraha kuhugi sisse maksa, kui pole enne naisega läbi rääkinud.“

Kuidas kõik Roosaare õppetunnid kokku võtta? Mees saab sellega kahe lausega hakkama: „Mis on üks läbiv viga? Ma olen neid korduvalt teinud ja pole õppinud eelnevatest eksimustest.“

Kuna Roosaare juba jagas ühte peredraamat, siis ega lõpetuseks küll küllale liiga tee. Ringiga jõudis ta tagasi „lühikeseks müümiseni“ ja meenutas kuidas ta hõbeda hinnalangust oodates vastu näppe sai. „Olin lapsega mänguväljakul ja kiigutasin teda. Samal ajal vaatasin hõbeda graafikut,“ rääkis investor, kuidas ta pilguga nutiseadme ekraani kinni jäi. „Laps kukkus kiige pealt alla ja ma ei pannud tähelegi… Siis ma mõtlesin, et rohkem ma nii ei kauple! Aga nüüd on lapsed suureks kasvanud ja tuleb endale see uuesti meelde tuletada.“

InvesteerimisFestival 2020

  • Toimub 3–5. juulil Harjumaal Padisel;
  • Toob kokku ligi 1000 investeerimishuvilist ja on sellega Eesti kõigi aegade suurim investeerimisüritus vabas õhus;
  • Esineb ligi 45 oma ala tippu: Joakim Helenius, Rain Rannu, Kaidi Ruusalepp, Alar Tamming jpt;
  • InvesteerimisFestivali aitavad korraldada: Õhtuleht, LHV, EstateGuru, Funderbeam, Redgate Capital, Baltic Horizon, Nasdaq Tallinna börs, Tavid, Rahandusministeerium jpt.
  • Tänavu kuuendat korda toimuvat InvesteerimisFestivali korraldab Investeerimisklubi koostöös Äripäeva loodud investor Toomasega.