Ott Kiivikas vahetab hea meelega oma treeningteadmised investeerimismiljoni vastu. Foto: Martin Ahven
Raha
4. juuli 2020, 07:42

KUIDAS NII? Mida vähem Ott Kiivikas oma uut hobi näpib, seda paremini tal sellega läheb

Kaks aastat tagasi lõpetas Ott Kiivikas amatöörsportlase karjääri ja mõtles profileiva teenimisele. Õlisena lavalaudadele pole ta aga seejärel astunud. Sportlashing otsib aga ikka midagi, mille peale hasarti minna. „Investeerimisega alustasin täpselt kuus kuud tagasi ja kui täpne olla, siis oma esimesed aktsiad ostsin märtsi alguses,“ sõnas investeerimisfestivali avapäeva menukaimaks ettekandjaks osutunud Kiivikas.

Raha liigutamine pole kulturistina tuntud Kiivikasele olnud kunagi võõras. Viimased 20 aastat tegeles ta sportlaskarjääri kõrval toidulisandite müümisega. Ettevõttest käisid läbi seitsmekohalised rahasummad. „Väikeettevõttele Eesti mõttes täitsa okei. Aga jama oli see, et taskud olid ikka tühjad,“ nentis mees.

Kiivikal on ka muid ettevõtmisi, kuid toidulisandite äri müüs ta mullu maha ja sellega tekkis veidi vaba raha. Juhuslikult viis saatus ta samal ajal kokku investor Raivo Heinaga.

„Sattusime ühte telesaatesse kokku ja ta ütles mulle, et Ott, ma võtan sinuga ühendust, ma tahan vormi saada,“ meenutas Kiivikas. „Ma mõtlesin, et okei, mul on igasugu jutumehi käinud. Kõige parem on ööklubis – keset ööd ikka mingi kari vendi lendab ligi, et ma tulen sulle jõusaali, kohe homme olen kohal. Muidugi, keda ei ole, on need sellid. Ja Raivoga oli ka umbes nii, et lasin ühest kõrvast sisse ja teisest välja. Kuniks Raivo kirjutas, et kuule Ott, siin ma nüüd olen, hakka minuga tegelema. See oli umbes-täpselt aasta tagasi augustis.“

500 dollarit toonud vihje luksusjahilt

Trenni tulles võttis Hein Kiivikasele kaasa Jaak Roosaare „Rikkaks saamise õpiku“, mille on nüüdseks läbi lugenud terve Kiivikase perekond. Nii läks lumepall veerema ja kasutult pangakontol seisnud raha leidis sihtmärgi.

Kiivikas paljastab hobi: „Ma olen valdavalt tänu Jaagu õpikule pannud raha passiivselt läbi ühisrahastusplatvormide natukene kinnisvara alla, natukene eraisikute laenudesse, aga minu kui sportlase jaoks on kõige hasartsem see aktsiate pool.“

Põnevust lisas, et Kiivkas pistis varbad osakutemerre just koroonakriisi algusaegadel, kus kogu finantsmaailm üleilmse teadmatuse tuules kõikus. Algul proovis sportlane vett Tallinna börsil, kuid sai peagi aru, et tegu on konnatiigiga ja nüüdseks askeldab ta juba USA aktsiaturgudel.

Sellisena oleme harjunud Ott Kiivikast nägema, kuid pildil on tema viimane võistlus sportlasena 2018 sügisel. Foto: Robin Roots

Üheks Kiivkase kiireks edulooks osutus pankroti läinud autorendifirma Hertz.

„Mul on üks hea sõber, kes töötab USAs miljardäride… Paatideks kutsub ta neid, aga need on ikka luksusjahid,“ muljetas kulturist. „Selge, et sealt tiksub ka mingit infot. Temale siis tuli soovitus, et osta Hertzi. See kukkus ju vahepeal 40 sendi peale aktsia kohta. Vend tegi 80 sendiga ostu ja sealt lendas hind kuue dollari peale. 800 raha pani alla, 5200 võttis välja. Ja siis jaanilaupäeval ta tuli minu juurde jutuga, et nüüd on jälle Hertzi ostmise aeg. Oli õhtu, börs hakkas juba kinni minema, meil oli lõke ka üleval… Okei, tegime mõlemad kaasaga ostud ära.“

Mängu läks 1000 dollarit ja juba järgmisel päeval oli see kasvanud 70 protsenti. Hein soovitas võit kiiresti rahaks teha ja nõnda oli Kiivkas järsku 500 dollari (reedese kursi järgi numbriliselt kaunis 444 eurot) rikkam. „Osa jätsin alles, et äkki tuleb veel suurem kasum. Täna on hind jäänud püsima, aga ma olen ikkagi kasumis,“ oli Kiivikas rahul.

Algaja õnn võtis mänguisu

Teise näitena – eks igaüks otsustagu ise, kas õnneliku või manitsevana – tõi spordimees sakslaste finantsteenuste firma Wirecard, kellele sattus peale juhuslikult börsiindekseid uurides.

„Ma väga seda värki veel ei jaganud, aga ma vaatasin, et see oli langenud 160 dollari pealt 15 peale. No kuhu tal siis enam kukkuda on,“ ütles Kiivkas muheledes. Palju ta ei riskeerinud – kunagi ei tasu börsil mängida rahaga, mille kaotamise puhul tekiksid igapäevaelus raskused. Aga hasart nõudis oma ohvri!

„Ostsin väikese portsu. Minu imestus oli suur, kui ta kahe päevaga kukkus 1,5 peale! Ma mõtlesin, et okei, võtan kaotuse vastu ja kuna ma teadsin, et tulen investeerimisfestivalile, siis on teile vähemalt hea moraaliga lugu rääkida: ära osta seda, millest sa mitte midagi ei tea!“

Ott Kiivikas investeerimisfestivalil Foto: Martin Ahven

Omad-vitsad-peksavad-lugu sai aga ootamatu lõpu. „Üks päev vaatan, et aktsiaväärtus tõuseb 200 protsenti. Ohoh, mingi elavnemine! Aga mu probleem oli selles, et ma ostsin vähe ja kallilt. Kuidas nüüd juurde saada… No okei, paneme veel sellise 1000 dollari suuruse riski sisse.“ Järgmisel päeval oli hind veel mitmekordistunud kasvanud. Ja veel… Juba maha kantud raha tuli mitte ainult tagasi vaid osutus täieliku üllatusena ka kasumlikuks!

„Aga ütlen ausalt, see võttis natukeseks ajaks mul selle torkimisisu ära. Ma sain aru, et tegu on algaja õnnega,“ vaatas Kiivikas juhtunule tagasi kaine mõistusega.

Vahetab musklid miljoni vastu

Seda tõdemust tõestavad ka suured numbrid, mida Kiivikas ei karda avalikustada. Tema investeerimisportfell on jaotatud pooleks. „See osa, mida ma torkinud ei ole, on märtsi algusest tänaseni ilusti 13 protsenti plussis. Ja see pool, kus ma võimlen ja hirmsalt pingutan, et midagi tuleks… 2 protsenti plussi. Aga kaotanud ma tänaseks pole ehk kõik on hästi!“

Mida toob investor Kiivikasele tulevik? Järgmine Heina soovitus on raha panna võlakirjadesse. „Aga ma ütlen ausalt, suht tume maa. Olen proovinud aru saada, aga on mingid negatiivsed võlakirjad… Ma alles viin ennast kurssi,“ kratsib mees kukalt.

Kurssi viimise protsessiks on tal olemas ka väärt abimees: kulturisti sõnul on Roosaare pakkunud välja, et kui Kiivikas aitab tal vormi saada, pakub tema investeerimisnõustamist kuni ajani, mil Kiivikas teenib oma esimese miljoni!

InvesteerimisFestival 2020

  • Toimub 3–5. juulil Harjumaal Padisel;
  • Toob kokku ligi 1000 investeerimishuvilist ja on sellega Eesti kõigi aegade suurim investeerimisüritus vabas õhus;
  • Esineb ligi 45 oma ala tippu: Joakim Helenius, Rain Rannu, Kaidi Ruusalepp, Alar Tamming jpt;
  • InvesteerimisFestivali aitavad korraldada: Õhtuleht, LHV, EstateGuru, Funderbeam, Redgate Capital, Baltic Horizon, Nasdaq Tallinna börs, Tavid, Rahandusministeerium jpt.
  • Tänavu kuuendat korda toimuvat InvesteerimisFestivali korraldab Investeerimisklubi koostöös Äripäeva loodud investor Toomasega.