Laine RandjärvFoto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
2. juuli 2020, 12:45

Laine Randjärv loobub doktoritöö kaitsmisest: „See on keeruline bürokraatia.“ (3)

Endine kultuuriminister ja riigikogu asespiiker, Reformierakonna juhatuse liige ja endine Viimsi vallavanem Laine Randjärv on otsustanud esimesel kaitsmisel liiva jooksnud doktoritöö hoopis raamatuna avaldada.

„Otsustasin, et koondan need materjalid hoopis raamatuks ja uuesti kaitsma ei lähe. See on väga keeruline bürokraatia,“ põhjendas Randjärv ja lisas, et lahkus möödunud aastal ülikoolist omal soovil.

„Kuna läksin toona Viimsi valda tööle ja seal oli suur tööpinge, siis ma ei oleks selle kõrvalt saanud sellest bürokraatia kadalipust läbi. Ega see ei tähenda, et ma olen oma teadustööga lõpetanud,“ ütles Randjärv.

Randjärve sõnul peaksid tema teadustöö materjalid siiski avalikkuse ette jõudma. Tema sõnul polegi doktorikraadi omamine tema jaoks nii oluline. Seda, millal raamat võiks valmida, Randjärv praegu ei tea. „Eks raamatu kirjutamine on ikka keeruline asi ja siis on veel trükkimine ja muud sellised küsimused. Teen seda nii, nagu ma muude asjade kõrvalt jõuan,“ rääkis Randjärv.

Randjärv õppis Tartu Ülikooli dokturantuuris ajaloo erialal. Ta läks 2013. aastal kaitsma doktoritööd pealkirjaga „Loovisiksuse roll Eesti laulupeoliikumises aastatel 1940–1980 Tuudur Vettiku ja Roland Laasmäe epistolaarse pärandi põhjal“.

Läbi kukkunud kaitsmise aruanne näitab, et Randjärve doktoritöö kaitsmise protsessis rikuti protseduurireegleid ja head akadeemilist tava. Lõpuks otsustati, et Randjärv ei pea oma tööd ümber tegema, vaid võib seda lihtsalt uuesti kaitsta.