Tee jäätisepäeval ise jäätist!Foto: Unsplash
Uudised
2. juuli 2020, 06:58

SELLE KUU MÄRKSÕNAD | Kauaõitsev lilleampel, tränist vabaks ja jäätisepäev

Nipiraamat toob iga kuu alguses sinuni mõned toredaimad selle kuu märksõnad. Kas tead, mis vahet on lodžal ja rõdul? Mida peaks tegema, et lilleampel võimalikult kaua ilus püsiks? Miks peaks liigsest tränist lahti saama? Loe edasi, ja saadki targemaks!

Mis neil vahet on: lodža või rõdu?

Lodža on lahtine taandrõdu, mis asetseb täielikult või osaliselt hoone välisseinast seespool. Lodžad on paljudel sovetiaegsetel paneelelamutel.

Rõdu ehk palkon on hoone sise- või välisseinast eenduv rinnatisega piiratud platvorm. Rõdu võib paikneda ka fassaadist eenduva ruumi, näiteks veranda, ärkli või garaaži peal. Rõdu, millel on katus, võidakse nimetada ka verandaks.

Lodžat võib näha paljudel sovjetiaegsetel paneelelamutel.  Foto: Aldo Luud

Nii püsivad lilleamplid kaua ilusad:

  • Vali vastupidava lillesordiga ampel. Lihtsalt on hooldatavad ja pikalt õitsevad näiteks südajas suutera ja tiiviklill.
  • Amplit ostes vaata taim hoolikalt üle. Taimevarred peaksid olema terved ja lopsakad, lehed kahjurivabad. Eelista taime, millel on ohtralt uusi õiepungi.
  • Väeta ja kasta regulaarselt! Õitsemise ajal vajavad taimed palju toitaineid. Juhul, kui istutasid taimed väetamata mulda, lisa veidi väetist vette igal kastmiskorral. Täiesti läbikuivanud amplit kasta ilma väetiseta, sest muidu kõrvetad taimejuuri. Eriti mugav on kasutada väetisepulki.
  • Eemalda närbunud õied alati, kui märkad mõnd. Nii soodustad uute pungade tekkimist.
  • Kaitse vihma ja tuule eest. Tormisema ilmaga tõsta ampel varju, et tuul ja vihm õrna taime ei räsiks.
Hästi hooldatud lilleampel õitseb hilissügiseni. Foto: Unsplash

4 põhjust, miks peaksid oma elus kilast-kolast lahti saama:

  • Tekib rohkem ruumi nii toas kui ka mõtetes. Hunnikus asjad koguvad tolmu ja võtavad ruumi. Lisaks tekitab nende pidev nägemine stressi ja süütunnet, et sa ei suuda neist loobuda.
  • Esile kerkib, mis sulle tõeliselt meeldib. Kui hoiad alles kõik asjad, mis elu jooksul kogunenud on, jäävad varju need, mis sulle päriselt tähtsad on.
  • Oled vabam, sest asjad ei hoia sind kinni. Kolides on palju lihtsam paar asja kokku pakkida, kui mõelda tohutu tavaari transpordile ja hoiustamisele.
  • Loobud ebaolulisest. Peale mõttetu träni võiksid loobuda kodus ka teiste poolt peale sunnitud raamatutest ja filmidest, mis sind tegelikult ei huvita. Mõtetesse tekib juurde kergust, kui keeldud ka pikkadest vestlustest inimestega, kes sind tüütavad, või teemadel, mis sind üldse ei kõneta.

Lihtne jäätiseretsept neljale

Poejäätisele vahelduseks valmista aeg-ajalt jäätist ise. Sel on poejäätise ees mitu eelist: tervislikum koostis ning vähem kaloreid ja suhkrut. Jahutav maitseelamus on aga garanteeritud.

Valmista banaani-vaarikajäätist nii:

Koori ja tükelda neli banaani ning pane need vähemalt neljaks tunniks sügavkülmikusse.

Pane külmunud banaanid kannmikserisse, lisa veidi vaarikamaitselist joogijogurtit ja paar peotäit külmunud vaarikaid.

Surista viljad ühtlaseks tihedaks kreemiks. Jaga saadud jäätis kausikeste vahel, kaunista šokolaaditükkidega ja nautige kohe.

Tee jäätisepäeval ise jäätist! Foto: Unspash

Tähtpäevad

3. juuli – plastkotivaba päev
6. juuli – suudlemispäev
10. juuli – seitsmevennapäev
19. juuli – jäätisepäev
30. juuli – sõprusepäev

Päike tõuseb ja loojub

1. juuli: päike tõuseb 4.17 ja loojub 22.32
6. juuli: päike tõuseb 4.23 ja loojub 22.28
13. juuli: päike tõuseb 4.34 ja loojub 22.18
20. juuli: päike tõuseb 4.47 ja loojub 22.06
27. juuli: päike tõuseb 5.02 ja loojub 21.52

Kuufaasid

Täiskuu: 5. juuli
Poolkuu (viimane veerand): 13. juuli
Kuu loomine: 20. juuli
Poolkuu (esimene veerand): 27. juuli