Millisest kaubaketist saab jaanipäevaks vajamineva kauba aga kõige soodsamalt?Foto: Skitterphoto / Pexels
Toiduuudised
22. juuni 2020, 00:00

HINNAÜLEVAADE | Millisest poeketist saab jaanipäevaks soodsaima šašlõki, arbuusi ja õlle?

Jaanipidustused on taas kätte jõudnud ning mõnus suveõhtu hea ja paremaga sugulaste ning sõprade seltsis ees ootamas. Nipiraamat uuris suuremate poekettide e-poodide põhjal, millisest kaupluseketist saab jaanipäevaks vajamineva kauba kõige soodsamalt.

Valisime välja kümme toodet, mis tõenäoliselt täna-homme ostukorvi satuvad. Et Eestis on ka palju taimetoidusõpru, lisasime ka taimse grillvorsti, et teada saada, kas ja missugust valikut selles kaubagrupis leiab.

Toodeteks on:

  • grillvorst juustuga

  • taimne grillvorst

  • kanašašlõkk

  • grill-liha (sealihast)

  • ketšup

  • kartulisalat

  • Eesti kurk

  • arbuus

  • heleda õlle 6-pakk

  • alkoholivaba õlu

Nimekiri ees, asusime otsima odavaimat toodet järgmistest e-poodidest: SelverCoopMaxima (Barbora)Prisma ja Rimi. Rõõm on tõdeda, et viimane lisandus oma e-poega möödunud kuul ning et Rimi e-poe valik nüüd samuti võrdluses kajastub.

Et võrdlus oleks üheselt arusaadav, on toodete puhul võrreldud kilo- ja liitrihinda. Võrdlusesse on võetud nii täishinnaga tooted kui kampaaniatooted, kuid välja on jäetud kliendikaartide sooduspakkumised. 

Kõige kallimad lihatooted valitud kaubagruppide lõikes on Coopis, kõige soodsamad aga Maximas. Coopist saab soodsaimalt osta Coopi omamärgitoodet – Coopi grillvorsti juustuga 600-grammises pakis, mille hinnaks on 3.29 € (5.48 €/kg). Maximast saab aga soodsaima tootena osta ühekiloses pakendis Liivimaa Maitse kanašašlõkki jogurtimarinaadis, millel hinnaks 4.34 €. 

Kui paar nädalat tagasi avaldatud hinnaülevaates kõikusid lihatoodete hinnad nii erinevate poodide kui kategooriate lõikes kahe euro piires, siis täna on odavaima (eelnevalt nimetatud kanašašlõkk jogurtimarinaadis kilohinnaga 4.34 €, Maxima) ja kalleima toote (Rakvere kirsi-rummimarinaadis grill-liha seavälisfileest kilohinnaga 8.26, Rimi) hinnavahe peaaegu neli eurot. 

Kui lihatooteid on turul palju, siis taimse vorstikese ostjal suurt valikut ei ole ning Coopis puudus valik sootuks. Tulemus oli kolmel juhul ehk Selveris, Prismas ja Rimis sama ning tooteks BON taimne grillvorst paprikaga 250-grammises pakis. Maxima valikus on saadaval sama kaubamärgi taimsed viinerid (250 g). Kui nii Selverist kui Maximast saab taimseid vorstikesi osta kilohinnaga veidi alla kaheksa euro, siis Prismas ja Rimis jääb nende hind vastavalt 9.40 ja 9.56 €/kg. 

Kui soodsaima ketšupi kilohind jääb Coopis, Maximas, Prismas ja Rimis 0.59–0,99 eurosendi vahele, siis Selveris tuleb selle eest välja käia 2.20 €/kg kohta. Tegemist on Ukraina tootja Chumak tomatiketšupiga 450-grammises pakis hinnaga 0.99 €/pk.

Suuresti varieerus ka kartulisalati hind, mis jäi vahemikku 2.49–5.70 €/kg. Kõige odavamalt saab osta Prisma omamärgitoote X-tra kartulisalatit ühekiloses pakendis. Selveri Köögi kodust kartulisalatit saab osta 700-grammises pakendis aga kalleima kilohinnaga. Sama kilohinnaga on valikus nii Selveri Köögi kartuli-singisalat kui ka kodune kartulisalat. 

Paljude suvelemmik arbuus on jõudnud juba üsna mõistliku hinnataseme juurde, jäädes üldjuhul vahemikku 0.55–1.09 €/kg. Prisma valikus on kallim hind tingitud sellest, et tegemist on miniarbuusiga. Arbuusi päritolumaadena olgu loetletud Kreeka (Selver, Maxima, Coop) ja Itaalia (Coop, Rimi) ning miniarbuus on pärit Hispaaniast. Küll aga on Prisma poodides valikus ka suur arbuus. Eesti kurki saab soodsaimalt osta Prismast (1.09 €/kg) ning kalleim on see Selveris (2.49 €/kg). 

Heleda õlle 6-paki puhul on hind kahe poe puhul 1.61 €/l ning suisa neljal juhul (v.a Maxima) on soodsaimaks 6 x 0,568 l Karl Friedrichi 5% hele õlu. Kui alkoholiga hele õlu osutus Maximas kalleimaks (hele õlu Pilsner 4,2% 6 x 0,5 l liitrihinnaga 1.96), siis alkoholivaba õlu on seal aga kõige soodsam. Leedu päritolu Amber City pooleliitrine purk on müügil hinnaga 0.41 eurot. Kahel juhul on aga soodsaimaks alkoholivabaks märjukeseks Oettingeri alkoholivaba õlu pooleliitrises purgis, mida Selverist saab osta 0.69 ja Prismast 0.65 €/purk.