Kas praktika eest peab palka maksma?Foto: cottonbro / Pexels
Raha
18. juuni 2020, 13:47

LUGEJA KÜSIB: kas praktika eest peab palka maksma?

Suvi toob endaga kaasa rohkelt praktikahuvilisi ja ka -võimalusi. Sellega kaasneb aga alati küsimus, kas praktika eest tuleb palka maksta. Nipiraamatu küsimusele vastab tööinspektsiooni nõustamisjurist Kaire Saarep.

„Praktikal osalemisel oleneb töötasu maksmine üldjuhul suuresti kokkuleppest praktikandi ja tööandja vahel. Kui praktikat tehakse koolis olles õppekava täitmise nõude eesmärgil, siis on praktika tasustamata. Kui praktikant ja tööandja soovivad kokku leppida töötasus, siis sõlmitakse lisaks praktikalepingule ka tööleping,“ selgitab Saarep. 

Teine võimalus praktikal osalemiseks on teha seda Töötukassa kaudu. „Sellisel juhul saab praktikal osaleda Töötukassas arvel olev töötu. Töötukassa maksab tööandjale juhendajatasu ja praktikandile stipendiumi 3,84 eurot päevas ning sõidutoetust 10 senti kilomeetri eest, kuid mitte rohkem kui 26 eurot päevas,“ nõustab Saarep ja lisab, et kui samal ajal saab praktikant töötutoetust või töötuskindlustushüvitist, siis need hüved säilivad ka tööpraktikal osalemise aja jooksul.