I–II koht: Siiri Saagpakk – roosiline käekottFoto: Martin Ahven
Uudised
16. juuni 2020, 16:35

Artikkel ilmus Käsitöö 2020. aasta juuni-juulinumbris. 

GALERII | Konkursi „Aksessuaarid perele ja koju“ võitjad on selgunud!

Taas pakkus ajakirja Käsitöö konkurss palju üllatusi ning tõi kodudest välja palju tublisid tegijaid. Seekord võidutsesid roosilised tööd ja silma jäid ka mitmed noored käsitöösõbrad.

Talvel välja kuulutatud konkurss „Aksessuaarid perele ja koju“ oli osalejate poolest veidi tagasihoidlikum, kuid ideede ja esitatud tööde erilisuse poolest ei jäänud eelnevatele mitte kuidagi alla. Toimetusse laekus nii mahukaid puutöid kui ka stiilseid pabertöid ning peeneid tikkimis- ja õmblustöid. Suure üllatuse pakkusid kolm noort, kelle näputööoskused ei jäänud kuidagi maha staažikamatest tegijatest. 

Toimetus otsustas sel korral žüriile esitada kõik kvalifitseerunud tööd: 58 eset ja komplekti 35 osalejalt.

Finaaltööd osalesid avalikul hääletusel Õhtuleht Kirjastuse kodulehel, kus igaüks sai kahe nädala jooksul valida oma lemmiku ja talle kas või iga päev ühe hääle anda ning kommentaari või tervituse kirjutada. Žürii tegi oma valiku enne rahvahääletust ning et tulemus oleks õiglasem ja põnevam, siis žüriiliikmed üksteise punkte ei näinud.

Konkursi žüriisse kuulusid Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu juhatuse esimees Liina Veskimägi-Iliste, käsitöömeister ja koolitaja Mareli Rannap, käsitöömeister Amy Koitmäe, käsitöömeister ja -ettevõtja Hedy Johanson, ajakirja Eesti Naine toimetaja Liis Auväärt, ajakirja Nipiraamat toimetajad Laura Karro ja Laura Liinat, Tallinna Reaalkooli käsitööõpetaja Egle Pihlap, ajakirja Käsitöö kujundaja Mai-Liis Raidaru, ajakirja Käsitöö konkursi „Pitsilised kaunitarid“ 3. koha võitja Mariliis Pinn ning kirjastuse Pegasus ja käsitöökaupluse Karnaluks esindajad.

Konkursi auhinnafondi toetasid: Õhtuleht Kirjastus, Ekspress Meedia, AS Fiskars, kirjastus Pegasus, Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit ning käsitöötarvikute kauplus Karnaluks.

Žüriiliige, käsitöömeister Amy Koitmäe: „Nägin, et kõikidesse töödesse oli pandud palju oskusi ja armastust. Mina hindasin töid sisetunde järgi ning seadsin kriteeriumiteks ka töö keerukuse ja kvaliteedi. Näiteks oli Liina Lippasaare töös näha koostööd ja korrektsust. Mis saaks veel rohkem lapsele rõõmu pakkuda kui kanda ema tehtud imelisi aksessuaare? Väga paistsid silma ka Hilja Väravase õrn ja õhuline süstikpitsist krae ning Märt Küüni keerulised kasevineerist lambid. Erilise kummarduse teen ma aga Leana Lobjakase juhendajatele. Noore intellektipuudega poja emana tean, mida tähendab, kui püüad noore jaoks leida midagi, millega ta hakkama saab, ja kui see tulemus on imeilus, rõõmustab see südamest.“

Žüriiliige, ajakirja Käsitöö konkursi „Pitsilised kaunitarid“ 3. koha võitja Mariliis Pinn: „Mul on hea meel, et konkursile oli esitatud nii palju ägedaid asju ning osalejate seas oli ka lapsi ja mehi. Tore on näha erinevaid tehnikaid ja peent käsitööd. Mind rõõmustas, et tehakse palju lihtsaid, ilusaid ja samas praktilisi asju. Hästi natukene tahan nuriseda fotode kvaliteedi üle. Konkursile esitatud tööde puhul võiks foto tegemisega veidi rohkem vaeva näha. Mõnikord piisab kaamera nurga muutmisest ja foto on kohe kenam.“

I–II koht

Siiri Saagpakk – roosiline käekott

Käsitsi õmmeldud käekotti kaunistavad pael- ja rokokootikandiga roosid ning litrid ja pärlid. Ka žürii liige ja Eesti Naise toimetaja Liis Auväärt imetleb: „Siiri kott jäi mulle kohe silma: ilus on vaadata asja, mis on niivõrd läbi mõeldud ja millesse on pandud nii palju armastust. Kujutan täitsa ette, milline on Siiri ise: romantiline ja naiselik.“

I–II koht: Siiri Saagpakk – roosiline käekott Foto: Martin Ahven

Ajakirja Eesti Naine ja käsitöökaupluse Karnaluks lemmik!

Auhind: ajakirja Käsitöö aastatellimus, ajakirja Eesti Naine aastatellimus, käsitöökaupluse Karnaluks 30-eurone kinkekaart, Fiskarsi köögitarvik ja kirjastuse Pegasus raamat „Makramee. 25 kaunist eset nii algajale kui ka edasijõudnule“. Kingituse väärtus 120 eurot.

I–II koht ja rahva lemmik I koht

Liina Lippasaar – ristpistetikandiga käekotid ning käekaunistused emale ja tütrele

Komplekt kõigile, kellele meeldivad roosid ja romantika. Ka žürii liige, käsitöömeister ja koolitaja Mareli Rannap kiidab peent tööd: „See on väga kena ja korralik töö. Selline ei valmi paari õhtuga. Kaunis komplekt, mis tugevdab ema ja tütre sidet ning mida on suvel tore koos kanda.“

I–II koht ja rahva lemmik I koht: Liina Lippasaar – ristpistetikandiga käekotid ning käekaunistused emale ja tütrele Foto: Martin Ahven

Ajakirja Nipiraamat lemmik!

Auhind: ajakirja Käsitöö aastatellimus, ajakirja Nipiraamat aastatellimus, Fiskarsi köögitarvik ja kirjastuse Pegasus „Makramee. 25 kaunist eset nii algajale kui ka edasijõudnule“. Kingituse väärtus 120 eurot.

III koht

Hilja Väravas – süstikpitsist krae, mis on valminud väga aeganõudva ja peene näputööna.

III koht: Hilja Väravas – süstikpitsist krae Foto: erakogu

Auhind: ajakirja Käsitöö aastatellimus, Käsitöö šokolaad, Fiskarsi köögitarvik ja kirjastuse Pegasus raamat „Makramee. 25 kaunist eset nii algajale kui ka edasijõudnule“. Kingituse väärtus 90 eurot.

Rahva lemmik II ja III koht

Märt Küün – vineerist laelamp

Rahva lemmik II ja III koht: Märt Küün – vineerist laelamp Foto: erakogu

Märt Küün – vineerist seinalamp

Rahva lemmik II ja III koht: Märt Küün – vineerist seinalamp Foto: erakogu

Mõlemad lambid pälvisid nii žüriilt kui ka rahvahääletusel väga kõrged hinded. 10, 8 ja 6 mm paksused vineerdetailid on käsitsi välja lõigatud ja omavahel kokku liimitud.

Auhind: ajakirja Käsitöö kuue kuu tellimus, Käsitöö šokolaad, Fiskarsi köögitarvik ja kirjastuse Pegasus raamat „Makramee. 25 kaunist eset nii algajale kui ka edasijõudnule“. Kingituse väärtus 90 eurot.

Eripreemia „Lapse töö“

Mirtel Niinemets – prossid, mis on valmistatud taaskasutatud materjalidest.

Eripreemia „Lapse töö“: Mirtel Niinemets – taaskasutatud materjalidest prossid Foto: erakogu

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu lemmik

Auhind: Käsitöö šokolaad, Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu raamat. Kingituse väärtus 50 eurot.

Ajakirja Käsitöö eripreemia

Leana Lobjakas – tikitud jõulukuulid

Leana on intellektipuudega noor naine, kellele meeldib tikkimine. Kuulid on valminud käsitsi, esmalt märgvilditud ja seejärel tikitud. Žürii kiidab tema väga peent tikkimisoskust. Leana juhendaja on Meeli Kruus.

Ajakirja Käsitöö eripreemia: Leana Lobjakas – tikitud jõulukuulid Foto: erakogu

Auhind: Käsitöö kuue kuu tellimus ja Käsitöö šokolaad.

Veel žürii poolt kõrgelt hinnatud töid:

Saskia Pilv – tikitud pross, mis on valminud pärleid tikkides ehk tambour-nõela abil. Prossi motiiv on esmalt tikitud raamile ja seejärel viimistletud ehteks.

Saskia Pilv – tikitud pross Foto: erakogu

Kristel Petermann – mosaiikkandik, mis oli algselt proovitöö. Samas tehnikas valmis Kristelil ka laud. Töö inspiratsiooniks oli arhailine tikand.

Agnes Pihlas – Peruu padjad, mille keskmine osa on valminud kangastelgedel.

Agnes Pihlas – Peruu padjad Foto: erakogu

Uus konkurss, „Käsitöö 15“, ootab osalejaid! Saada oma töö koos kaaskirjaga aadressile [email protected].