Inga moodi seeliku tegemiseks läheb vaja puuvillaseid ja linaseid kasutuseta jäänud rõivaid või kangajuppe.Foto: Sille Annuk
Tee ise
19. mai 2020, 13:54

Suveseeliku väljakutse sai joone alla! Vaata siit, kuidas õmmelda muretu maapiiga hõlmikseelikut!

Jaago käsitöötalu, ajakirja Käsitöö ja TUUBi algatatud lustlik käsitöövõistlus „Suveks seelik selga!“ sai joone alla 17. mail. Kuu aega kestnud veebiväljakutse tõi ürituse Facebooki lehele hulga toredaid seelikuid, mida saab oma silmaga vaadata siin

Et aga seelikuind ei raugeks ja uusi toredaid undrukuid ikka aina juurde tuleks,  pakub Jaago talu perenaine Inga Talvis inspiratsiooniks sammsammulisi juhised muretu maapiiga hõlmikseeliku õmblemiseks. 

Seeliku tegemine koosneb neljast osast, mis on koos põhjalike juhistega järeletegemiseks üleval Jaago käsitöötalu blogis.

I osa: lapiseelik

Inga moodi seeliku tegemiseks läheb vaja puuvillaseid ja linaseid kasutuseta jäänud rõivaid või kangajuppe. Eriti mõnusad on tema sõnul õhukesed puuvillased hästi langevad batisti moodi kangad või ka meeste triiksärgid.

Materjali soovitab Jaago talu perenaine valida nõnda, et toonid omavahel sobiksid. „Kindla peale minek on pastelsed toonid kombineerituna halli või kreemikaga, lisaks võid kasutada üht-kaht käredamat aktsentvärvi. Igal juhul vali nii, et endale meeldiks ja tekiks tore tervik,“ pajatab Inga.

Lisaks vajad keskmise jäikusega liimiriiet, nööpe, sobivas toonis niiti, voodrikangast (kerge puuvillane või viskoos), allserva pitsi ning aasanööre. Töövahenditest läheb vaja kääre, nööpnõelu, õmblusmasinat ja äärestusmasinat või siksakpistet.

I osa: lapiseelik Foto: Inga Talvis

II osa: alusseelik ja pitsid

„Oletame, et sul on nüüd eelmises kirjatükis nimetatud strateegiliste mõõtudega lapiline ristkülik olemas ning korrektsuse huvides ka õmblusvarud siksakõmbluse või overlokiga äärestatud,“ kirjutab Inga seeliku meisterdamise teises osas. „Järgmiseks mõtle välja allserva viimistlus. Selleks võib olla lihtne palistus, kitsas rullkant, lai tagasikeeramine, kontrasttoonis kangas, paelaga kantimine või muu sulle meeldiv variant.“ 

II osa: alusseelik ja pitsid Foto: Inga Talvis

„Seejärel leia sobiv voodrikangas ja lõika välja alusseeliku jagu,“ juhendab Inga. Kogupikkus sõltub sellest, kas passega ühendamiseks kroogid lapiosa hiljem koos alusseelikuga või eraldi.

„Säti lapiseelik ja alusseelik üksteise peale. Passivad? Siis ühenda lapiosa hõlm/külg voodriga,“ selgitab Inga. Täpsemaid juhiseid ning kuidas hõlma n-ö puhtaks õmmelda, vaata taas blogist.

III osa: passe   

Kolmandas osas saab selgeks, kuidas õmmelda seelikule vööjoonekohane lai värvel ehk passe.

III osa: passe Foto: Inga Talvis

IV osa: seeliku kokkuõmblemine ja viimistlemine

„Eelmisel korral saime valmis vööjoont järgiva laia värvli ehk passe. Sel korral õpetan sulle täiesti vaimustava triki lihtsateks korrapärasteks kroogeteks ja paneme seeliku kokku,“ kutsub Inga taas blogi lainele suveseelikut lõpetama. 

Vaata ka videot valminud seelikust: