Kui hakkad emale kimpu kokku panema, mõtle ka lillede tähendusele.Foto: Gustavo Fring / Pexels
Uudised
1. mai 2020, 06:15

SELLE KUU MÄRKSÕNAD | Emadepäev, taimepaarid ja lillede keel

Nipiraamat toob iga kuu alguses sinuni mõned toredaimad selle kuu märksõnad. Kas teadsid, mis vahet on restaureerimisel ja renoveerimisel? Milliseid tähendusi annavad edasi erinevad lilled? Miks tasuks taimedele õige paariline leida? Loe edasi ja saadki targemaks! 

Mis neil vahet on?

Restaureerimine ehk ladina keeles retituo tähendab tagastama, taastama, ennistama. Sellisel meetodil taastatakse eseme või objekti varasem väljanägemine, eemaldades hilisemad sobimatud täiendused või lisades puuduvad osad. Eseme või hoone restaureerimisel kasutatakse samu töövõtteid ja tehnikaid nagu selle algsel loomisel.

Renoveerimine ehk ladina keeles renovo tähendab uueks tegema, uuendama, taastama. Nii võib ehitist täielikult või osaliselt uuendada, näiteks muuta see tänapäeva vajadustele vastavaks. Samas ei muutu renoveerides oluliselt ehitise suurus või eseme põhiline kasutusviis.

Lilled emadepäevaks
Kui hakkad emale kimpu kokku panema, mõtle ka lillede tähendusele.

  • Tulp – suur armastus, tunnustus. Punane tulp sümboliseerib tõelist armastust, purpurne kuninglikkust, valge andestust, kollane rõõmu ja õnne.
  • Nartsiss – ustavus, austus, sõprus. Need rõõmsavärvilised kevadlilled sümboliseerivad positiivsust ja vastupidavust.
  • Aster – kannatlikkus, armastus, tarkus. Astri metsik ilu on talle andnud nõidusliku tähenduse. Kunagi usuti, et astri lehtede põletamine aitab kurja eemal hoida.
  • Maikelluke – puhtus, rõõm, õnn. Seda õrnade kellukestega lille on traditsiooniliselt kasutatud pruudikimpudes. Piibelehe lihtsalt äratuntav lõhn on märk tugevast iseloomust.
  • Pojeng – küllus, hea õnn, austus. Õrnad roosad toonid kõnelevad õrnusest ja armastusest.
  • Ülane, anemoon – kaitse kurjuse ja halbade soovide eest. Valgetest metsülastest saab õrna ja tagasihoidliku kimbu, värvilistest anemoonidest pilkupüüdva ja rõõmsameelse kimbu.
Punane tulp sümboliseerib tõelist armastust, purpurne kuninglikkust, valge andestust, kollane rõõmu ja õnne. Foto: Annie Spratt / Unsplash

Taimede kasulikud paarilised
Nüüd, kus aedviljataimed leiavad oma koha peenras või kasvuhoones, on õige aeg mõelda, keda neile paariliseks panna.

  • Mungalill ja kurk. Istuta mööda tuge ronivate kurkide alla madalakasvulised mungalilled, mis peletavad kahjureid, kuid meelitavad ligi tolmeldajaid. Kui korjad salatisse kurke, pista sinna kaunistuseks ka mõni söödav mungalilleõis.
  • Salat ja tomat. Kuna salatile otsene päikesepaiste ei meeldi, tasub salatitaimed istutada mõne kõrgema taime, näiteks tomati varju. Peale selle peletab tomat oma vänge lõhnaga eemale ka salatitaimi kimbutavaid kahjureid.
  • Saialill ja spargelkapsas. Aiamaale istutatud spargelkapsa vahele tasub külvata saialilli, mis meelitavad sinna lepatriinusid, kes saavad kõhu täis lehetäidest ja muudest kahjuritest.

Tähtpäevad
1. mai – kevadpühad, volbripäev (puhkepäev)
9. mai – kevadine nigulapäev
31. mai – nelipühade 1. püha (puhkepäev)

Lipupäevad
9. mai – Euroopa päev
10. mai – emadepäev

Päike tõuseb ja loojub
1. mai: tõuseb 5.24, loojub 21.11
11. mai: tõuseb 4.59, loojub 21.34
18. mai: tõuseb 4.44, loojub 21.50
25. mai: tõuseb 4.31, loojub 22.04

Kuufaasid
Täiskuu: 7. mai
Poolkuu (viimane veerand): 14. mai
Kuu loomine: 22. mai
Poolkuu (esimene veerand): 30. mai