„Kodutunde“ saatejuht Anneli Lahe: „Nüüd aga on minu argipäevas päriselt rutiin ja seisan iga päev silmitsi väljakutsega, kuidas tekitada perele koduseinte vahele rohkem vau-efekti.“Foto: Hindrek Maasik (Kanal 2)
Inimesed
30. aprill 2020, 18:11

ARVAMUS | Anneli Lahe: kasuta vaba aega värskendusremondiks!

Praegu on suuremal osal meist piisavalt aega, et vaadata üle oma elukorraldus ja -keskkond. Mõtle korra, kas sa üldse tahad, et kõik oleks nii nagu enne või tuleks midagi muuta? Peatu hetkeks ja luba endale teadlikke ning meelirahuldavaid otsuseid.

Siiani olin arvanud, et rutiin mind ei hirmuta. Arvasin, et mulle isegi meeldib see. Samas saan alles nüüd aru, et minu elus pole siiani päriselt rutiini olnud. Jah, mu tegevused on olnud aasta-aastalt samad, kuid inimesed vaheldusid. Nüüd aga on minu argipäevas päriselt rutiin ja seisan iga päev silmitsi väljakutsega, kuidas tekitada perele koduseinte vahele rohkem vau-efekti.

Üks võimalus selleks on ette võtta kodu värskendamine, mis on varem ajanappuse tõttu ära jäänud. Jah, maja kapitaalremondiks pole praegu kõige mõttekam aeg, kuid väiksemad elujärge parandavad tööd ei võta palju.

Ammuta inspiratsiooni. Ideede jahtimiseks on minu meelest üliäge koht Pinterest. Sealt leiab inspiratsiooni nii sisekujunduse kui ka isetegemise vallast.

Seinavärvi ostuks pole palju raha vaja. Minul läks 2,7 liitrit värvi maksma 15 eurot ja selle soetamiseks ei pidanud ma isegi kodust lahkuma. Õnneks saab ehituspoodidest tellida kõike ka interneti teel. Selle koguse värviga saan katta 8−10 ruutmeetrit ehk toa ühe seina ja nii luua ruumile täiesti uue ilme.

Taasavasta olemasolev. Vaata üle oma kuur, garaaž ja panipaigad, kuhu oled kunagi asju kogunud või hoiule jätnud, sest ei raatsinud ära visata. Ehk on nüüd tulnud aeg vanale väärt esemele uus elu anda? Kui remonti ei tihka ette võtta, alustagi näiteks mõne mööblieseme tuunimisest.

Vaheta välja tekstiilid. Ka pisikesed muutused annavad efekti. Vaheta ära toolikangas või peitsi teist värvi mööbli puidust osa. Kui oskad õmmelda, on ehk kõige väiksem väljaminek, kui muudad padjakatteid, vahetad välja kardinad või diivanipleedi.

Vaata üle oma valgustid. Kangaga kuppel on samuti vahetatav ja tekitab ruumis kohe uue valguse ning värvide mängu.

Kaasa värskenduskuuri kogu pere, ka lapsed! Nii on tulemus emotsionaalsel pinnal veelgi enam väärt ja kõik saavad vaheldust tavapärastele tubastele tegevustele.

Anneli Lahe,
„Kodutunde“ saatejuht