Käsitöömeister Marja Matiisen. Foto: Marja Matiisen
Inimesed
2. mai 2020, 22:30

Artikkel on ilmunud ajakirjas Käsitöö aprill-mai 2020.

Käsitöömeister Marja Matiiseni imeline teksakunst: ka kõige väiksemad detailid on võimalik uuesti ära kasutada!

Praegusel kodusel ajal kappe koristades leiab ehk nii mõnegi katkise või seismajäänud teksapaari. Ära neid aga ära viska! Teksas on väärtuslik materjal, millest iga väiksematki detaili on võimalik ära kasutada mõne uue uhke eseme valmistamiseks.

Lapitöömeister Marja Matiisenil on ilmunud uus raamat „Teksased lapitöös“, kus sees just sellised taaskasutusideed ja õpetused. Raamatus on jõukohast meisterdamist lastele, õmblemist algajatele ja ka meistritele. Autor on leiutanud uusi ning kohandanud klassikalisi lapitöötehnikaid ja võtteid selle raske ning kohmaka materjali õmblemiseks tavalise õmblusmasinaga. Suur osa tehnikatest sobib ka teiste paksude ja jäikade kangaste kasutamiseks.

Marja Matiiseni raamat "Teksased lapitöös". Foto: Marja Matiisen

Raamatust leiad muuhulgas järgmised teksatöö planeerimise põhitõed:

  • Teksased peab enne materjalina kasutamist läbi pesema. Mõni plekk võib kaasaegsete pesuainetega üllatuseks pükstest väljagi tulla.
  • Teksastes on kõik detailid, viimse niidijupi, needi, nööbi, vöötripi või õmbluseservani väärtuslik materjal. Sorteeri need karpidesse, kastidesse või läbipaistvatesse kottidesse, et vajalikul hetkel kohe leida suudaksid.
  • Pükse pole mõtet enne õmblusplaani lõplikku valmimist harutama hakata. Topelttepinguga küljeõmblusi on näiteks vahel vaja ära lõigata suurema õmblusvaruga, vahel päris tepingu servast.
  • Vali ühte lapipinda ainult omavahel sugulasvarjunditega sinised kangad. Pigem oota töö alustamisega ja tee tuttavate hulgas teksakorjandus, et saaksid kokku vajalikul määral omavahel sobivaid toone.
  • Ühtlasemad, vähem kulunud teksased hoia suuremate detailide jaoks. Rohkem kulunud või määrdunud teksastest lõika väiksemaid detaile või killutehnikatele aluspindu.
  • Suurematesse pindadesse Marja originaaltepinguid tavaliselt sisse ei jäta. Harva on need piisavalt sirged. Näiteks padja tagumise poole või koti aluspinna jaoks lõika teksastel paksud õmblused välja ja õmble 1 cm laiuse õmblusvaruga uuesti kokku. Jälgi, et kulumisaste ja värvitoonid sobiksid, nii ei jää jätkamist nähagi.
  • Kasuta masinal suuremat nõela ja tugevat lillaka varjundiga sinist niiti. Õmblus ei jää siis teksamaterjalil isegi siksakiga pealt õmmeldes üldse näha!
  • Enamjaolt õmmeldakse detailid kokku traageldamata, risti üle nõelte.
  • Jäta õmblemisel masinanõel lõpuni kanga sisse, et see ei murduks, kui tööd masina all kohendama hakkad!

Vaata pilte galeriist või www.marjamatiisen.com.

Viie taskuga käekott. Foto: Marja Matiisen

Hea teada!
Uuskasutuskeskuse andmetel sobib kokku kogutud rõivastest müüki vaid 30%. Eestis tekstiilijäätmete töötlemiseks praegu lahendusi veel pole, aga neid otsitakse pidevalt.

Uuskasutuskeskus toetas Marja Matiiseni teksaraamatu mudelite valmimist väljapraagitud teksapükstega ja nad on valmis sarnase tasuta materjaliga varustama ka kõiki teisi käsitööhuvilisi. Ka uue raamatu materjalide soovitustes on suur rõhk taaskasutusel. Võimalusi selleks on palju: jopekangad kotivoodriks, lukud kinnisteks, kardinad tekialuseks, trukid kaunistuseks, vööd sangatugevduseks, kaelapaelad ja vanad õlarihmad kaetuna uuesti kasutusse. Ja loomulikult teksased kogu uue raamatu ideede teostamiseks!

Uuskasutuskeskuse pakkumine

Väljapraagitud, aga käsitööks kõlblike tekstiilmaterjalide tasuta saamiseks helista nende lähimasse kauplusse ning lepi kokku materjalisoov, et tekstiilid jõutaks välja sorteerida ja alates 2. maist saab neile juba järele minna. Suuremaid koguseid tasub küsida Uuskasutuskeskuse sorteerimiskeskusest. 

Täpsem info: https://uuskasutus.ee/

Üks raamatust pärit õpetus – banaanikastist mänguasjakast – ilmus ka aprilli-maikuu Käsitöö ajakirjas.

Ajakiri Käsitöö aprill-mai 2020. Foto: Kaanefoto: Triin Raa